BJELAŠNICA POSTALA BOGATIJA ZA “GOETHE ŠUMU”: MLADI IZ CIJELE BiH POSADILI NOVE SADNICE SMRČE

Bjelašnica je sredinom jula bila u znaku sporta, edukacije i brige za okoliš. Više od 130 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine zasadilo je na Babinom dolu svoje drvo u okviru velikog ekološkog projekta nazvanog “Goethe Wald” (Goethe šuma).

Mladi učesnici košarkaškog kampa na ovoj olimpijskoj planini razgovarali su o važnosti sadnje i očuvanja prirode, a onda posadili po jednu sadnicu uz karticu sa svojim imenom. Obećali su da će u narednom periodu dolaziti, posjećivati svoje drvo i pomagati da se održi u životu.

Među vrijednim učesnicima bio je i Benjamin iz Sarajeva. Kaže nam da sa drugarima uživa na planini i posebno mu je drago što sada ima drvo sa svojim imenom.

Ovu aktivnost omogućio je Goethe-Institut BiH, a sadnice je osiguralo preduzeće Sarajevo-šume. Da djecu interesuju ovakve aktivnosti svjedoči i pažnja s kojom su slušali uputstva kako zasaditi mladicu, ali i njihovi odgovori na pitanje zbog čega je šuma važna za našu budućnost.

Učesnici košarkaškog kampa iz Sarajeva, Mostara, Bijeljine i drugih gradova, među kojima su i članovi KK BBY, KK Rolling i KK Ilidža te stipendisti Goethe-Instituta BiH iz socijalno ugroženih porodica, svoje aktivnosti nastavljaju na edukativnim radionicama na kojima će učiti o odvajanju otpada, recikliranju, čišćenju i drugim temama.

“Ovim sportsko-edukativnim sadržajima želimo širiti svijest djece o zaštiti prirode, očuvanju životne sredine i ekologiji uopšte. Kao društvo bismo morali više ulagati u edukaciju o ovim temama jer samo tako možemo očekivati da budući naraštaji čuvaju naše šume i sade nova stabla. Povezivanjem jezika i ekologije Goethe-Institut BiH šalje poruku o važnosti održavanja šuma u životu za našu budućnost. Kad bismo svi zasadili barem po jedno drvo, učinili bismo veliku stvar za planetu”, izjavio je Mirza Kovačević, koordinator Goethe-Instituta BiH.