Festival njemačkog filma 2021: Pet dana vrhunskih filmova u Meeting Pointu

Goethe-Institut BiH će od 13. do 17. novembra u Kinu Meeting Point upriličiti Festival njemačkog filma Sarajevo 2021.

U svom ovogodišnjem programu predstavit će sedam aktuelnih njemačkih filmova među kojima su i igrani filmovi sa poznatog festivala Berlinale, kao i igrani filmovi koji su tematski fokusirani, društveno relevantni, društveno angažirani, politički aktuelni, nagrađeni brojnim nagradama i prije svega umjetnički vrijedni.

Program otvara visoko cijenjena društvena drama “Razbijačica sistema”, koja je 2020. godine nagrađena s osam njemačkih filmskih nagrada, uz koje je osvojila i niz međunarodnih filmskih i festivalskih nagrada.

“Razbijačica sistema” je naelektrizirano, autentično i emotivno iskustvo s nevjerovatnim glumicama i glumcima.

Hraniteljska porodica, dom za djecu bez roditeljskog staranja, specijalna škola: bez obzira gdje Benni dođe – odmah bude izbačena. Divlja devetogodišnjakinja je ono što se u žargonu centara za socijalni rad zove “razbijačica sistema”. Pritom Benni želi samo jedno: ljubav, sigurnost i da opet živi sa mamom. Ali ona se boji svoje nepredvidive kćerke. Kada se čini da za Benni više nigdje nema mjesta i da se rješenje ne nazire, trener za savladavanje nasilja Micha pokušava je osloboditi iz vrtloga ljutnje i agresije.

Ona je divlja, ona je agresivna i nepredvidiva. Bennijino pravo ime je Bernadette. Ali teško onome ko je tako nazove! Hraniteljske porodice, domovi za djecu bez roditeljskog staranja, specijalne škole: Benni je sve to već iskusila, i svaki put bude izbačena. Naizgled nježna devetogodišnjakinja je ono što centri za socijalni rad nazivaju “razbijačica sistema”. Ali Benni to ne zanima, jer ona ima samo jedan cilj: Da ponovo živi kod svoje majke! Ali Bianca je preopterećena svojom kćerkom. Osjećajna gospođa Bafané iz Centra za socijalni rad je gotovo očajna. Niko više neće da primi Benni. Iz škole je trajno suspendovana. Čak je i svakodnevni život s njom nemoguć: zbog traumatskih iskustava u ranom djetinjstvu niko ne smije dotaknuti njeno lice.

Gospođa Bafané usuđuje se na posljednji eksperiment i angažuje Michu, trenera za savladavanje nasilja za mlade delikvente. Nakon prvobitnog otpora, Benni se upušta na rad s Michom i umjesto ponovnog smještanja na dječiju psihijatriju, on joj omogućava zajedničko vrijeme u prirodi. Tri sedmice iskustvene pedagogije bez struje i vode. Vrijeme u šumi nije samo izazov za Benni, već i za Michu. Inače samouvjereni muškarac dolazi do svojih granica. Ali konačno uspijeva stvoriti iskustvo za Benni, na koje ona može biti ponosna i pronaći način kako joj pristupiti.

Nakon povratka u “civilizaciju” Benni se veže sa Michu i želi ostati kod njega. Ali Mischa ima svoju porodicu i uviđa da gubi profesionalnu distancu. Kada se iznenada pojavila Bennijina majka, stvari kreću svojim tokom.

Kompletan program, sve informacije i termine projekcija možete pronaći ovdje: https://www.goethe.de/ins/ba/bs/ver.cfm?event_id=22455471&