IZLOŽBA BERLINSKI MITOVI PREDSTAVLJENA U SARAJEVU

Goethe-Institut Bosna i Hercegovina u gradskoj Vijećnici u Sarajevu krajem juna izložio je postavku pod nazivom ”Berlinski mitovi“ koja prikazuje sedam grafičkih romana crtača Rheinharda Kleista, a čija radnja prati berlinskog taksistu Ozana kroz njegove priče i historiju na ilustrativan način.

U šarolikost, sadržajnost i umjetnički potencijal ove postavke uvjerili smo se i kroz razgovor dvojice vrhunskih umjetnika – Enisa Čišića i Rheinharda Kleista koji su u srcu Sarajeva govorili o umjetnosti s fokusom na crtanje i osmišljavanje stripova.

Kada čujemo da je nešto mit, prema tome imamo podijeljen, ambivalentan odnos. Ne znamo kako da se postavimo ispred onog što nam se predstavlja mitom, no “Berlinski mitovi” nisu bilo kakvi mitovi, to nisu mitovi koji su isprazni od smisla, čiji simboli nemaju ispunjen sadržaj. Naprotiv, ”Berlinski mitovi” puni su egzistencijalnog sadržaja i umjetničke snage, pripovjedačkog karaktera i bez njih nije moguće objektivno uroniti u dubinu berlinske magičnosti.

“Berlinski mitovi”, kako ih je Kleist predstavio i kako ih kroz stripove čini živima, pokazuju snagu imaginacije, interpretacije, snagu historijskog kontinuiteta. Berlin je pun historije i različitih priča, a “Berlinski mitovi” daju historiji umjetničku moć koja historijske specifičnosti i u sadašnjem trenutku putem mita čini živim, aktuelnim i zanimljivim.