Jeste li znali: Najveći željeznički kolodvor u Europi nalazi se u Njemačkoj

Postoji mnogo načina za mjerenje veličine željezničke stanice. Što više odredišta možete posjetiti, to bolje. Lak pristup platformi i navigacija su jako bitni. I, što je najvažnije od svega, poželjet ćete dobre restorane kako biste se opskrbili zalogajima za putovanje (i možda uzeli pivo za brzi voz).

Najbolja željeznička stanica, a najveća u Evropi za 2021. godinu je Hauptbahnhof (glavna stanica) u njemačkom gradu Leipzigu.

Kad stignete u Leipzig Hauptbahnhof i prošetate od perona do glavne zgrade, lako ćete se osjećati preplavljenim veličinom ove impresivne zgrade. I ne čudi: s natkrivenom površinom od 83.640 m2 (ili oko 12 fudbalskih igrališta), to je najveća željeznička stanica u Europi. Njen moćni stakleni krov i ogromni lukovi doprinose prostranosti i ljepoti stanice, dok je fasada široka impresivnih 298 m, što svjedoči o reputaciji Leipziga kao grada inženjera, željezara i arhitekture.

Više od 140 trgovina i restorana na tri odvojena nivoa mame posjetitelje da pregledaju, kupuju i ručaju. Većina trgovina i restorana otvoreni su od ponedjeljka do subote.

Bogata historija Leipziga ogleda se u činjenici da je stanica nekada bila vlasništvo i Saske i Pruske željeznice, pa su od svega izgradili po dvije. Dvije prijemne dvorane, dvije čekaonice, dva glavna stepeništa – i sve se još koriste.

Zgrada je ozbiljno oštećena savezničkim bombardovanjem tokom Drugog svjetskog rata, posebno 7. jula 1944. Stotine putnika i željezničkih radnika poginulo je kada se krov srušio i zapadni ulazni hodnik je uništen. Na sreću, željeznički operater Istočne Njemačke Deutsche Reichsbahn obnovio je zapadnu halu tako da je ona već početkom 1950-ih poprimila svoj izvorni izgled, a 1997. godine je modernizovana i postala je posebna turistička atrakcija.