Mostar Kultur Punkt osnažuje lokalnu scenu ulične umjetnosti

U Mostaru je ove sedmice počeo konceptualni program „Mostar Kultur Punkt“ koji Udruga Rezon, zvanična platforma Street Arts Festivala Mostar, sprovodi uz prijateljsku i partnersku podršku Goethe-Instituta u BiH, u okviru projekta IchBiH.ba koji ima za cilj promociju njemačke kulture i jezika kroz podršku lokalnim inicijativama u BiH.

„Za čitav ovaj konceptualni program poslužili smo se primjerom Berlina, imajući u vidu da je period neposredno prije i nakon pada berlinskog zida bio krucijalan u stvaranju street art kulture.“ rekla je Maja Rubinić, jedna od organizatorica Mostar Kultur Punkt-a. Aktivnosti koje su planirane u sklopu ovog programa su se počele realizirati na Mural Punkt- u, u Zagrebačkoj ulici gdje lokalne umjetnice i organizatorice Mostar Kultur Punkt-a i Street Arts Festivala Mostar, Iris Ivković i Karla Ćosić sa sarajevskim umjetnikom Benjaminom Čengićem oslikavaju mural.

Ovo je njihov prvi samostalni mural ovako velikih dimenzija, te im je pomoć streetart umjetnika Benjamina velika podrška. Prve reakcije susjedstva su izuzetno pozitivne i susjedi već smišljaju potencijalne buduće aktivnosti koje bi uljepšale ovaj dio grada. U isto vrijeme na KulturStadt Punkt-u u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića Mostar učenici i učenice profesora Darija Pehara imali su prilike da slušaju predavanje o uličnoj umjetnosti od renomirane umjetnice Jane Danilović. Prisutni su se upoznali sa osnovnom terminologijom u uličnoj umjetnosti, te su im predstavljene i vrste tehnika i kako ih mogu prepoznavati. Narednih dana, učesnici i učesnice radionice će sa svojim profesorom Darijom i lokalnom umjetnicom Majom Rubinić raditi na svojim vlastitim umjetničkim dijelima koje će biti svojevrsne interpretacije već postojećih djela sa njemačke street art scene.

Nakon završetka svojih radova, učesnici će ih aplicirati u javnom prostoru. Tokom vikenda zainteresirani će imati priliku da u subotu,  4. 12. posjete Musik Punkt u Klubu 27 u MC Pavarotti sa početkom u 19.30h. Gostovat će DJ Tijana ILLMN iz Banje Luke uz lokalnu podršku Ploggena koji će sve prisutne provesti kroz muzičko historijsko putovanje elektronske muzike i time doprinijeti osnaživanju elektronske muzičke scene i umreživanju lokalnih DJ-eva. Jedan od pionira bosanskohercegovačke grafiti i hip-hop scene, Frenkie aka LACK, gostovaće na Graffiti Punkt-u u nedjelju, 5. 12. u OKC Abrašević sa početkom u 20h. Slušaćemo „Priče sa zidova“.

Ovim događajem će se publika u Mostaru i šire upoznati sa grafiti kulturom, njenim temeljima na našim prostorima i izazovima sa kojima se suočava i koje prevazilazi. Razgovor će voditi Sabina Maslo, jedna od organizatorica Mostar Kultur Punkt-a i jedna od osnivačica Street Arts Festivala Mostar.