Od Einsteina do Röntgena: Izumi i umovi koji su promijenili i dalje mijenjaju svijet

Kada smo razmišljali i istraživali koje to ličnosti i pojave trebaju biti okosnica projekta IchBiH, lista je postajala sve duža. Iako ih nismo sve mogli predstaviti u dosadašnjoj fazi, naša misija je da vam stalno donosimo nove i zanimljive informacije i priče o njemačkom jeziku, tradiciji, kulturi, ljudima, običajima, izumima…

Albert Einstein (1879-1955), utemeljitelj moderne fizike, svoj život je posvetio radu i ljubavi prema ovoj nauci. Jedan od najvećih umova ljudske historije iza sebe je ostavio više od 300 naučnih radova, ali i brojne praktične životne savjete. Iako je najpoznatiji po teoriji relativiteta, ovaj veliki izumitelj dobio je 1921. godine Nobelovu nagradu za fiziku za otkriće fotoelektričnog efekta i doprinosa teorijskoj fizici.

“Mašta je sve. Ona je pregled svih nadolazećih životnih atrakcija. Mašta je važnija od znanja”, poručio je u jednom intervjuu.

Njemačka je pravi raj za ljubitelje vožnje biciklima. Sa oko 200 Fernradwege – dugih biciklističkih staza (od najmanje 150 km dužine i dva metra širine), omogućava bicikliranje skoro posvuda. U zemlji koja ima 40.000 kilometara biciklističkih staza i blizu 80 miliona bicikala, neke od najjedinstvenijih ruta su: Altmühlweg, Bodensee-Königssee Radweg, Fehnroute, Mosel Radweg, Elberadweg…

Početak razvoja televizora kao mehaničkog sistema veže se za 1883. godinu i Njemačku. Ista zemlja bila je mjesto gdje je 1934. godina izrađen prvi komercijalni elektronski TV prijemnik sa katodnom cijevi. Walter Bruch je 1963. u Njemačkoj demonstrirao novi sistem televizije u boji nazvan PAL, kao poboljšanu verziju sistema NTSC, a radiodifuzija u tom sistemu počela je 1967.

ß, “scharfes s” ili “oštro s” je jedinstvena karakteristika njemačke abecede. Ovaj znak ne postoji ni u jednom drugom jeziku. Datira još od 1900-ih godina i nikada se ne pojavljuje na početku riječi. Iako je njemački jezik prošao mnoge reforme, ß se još uvijek koristi.

Narodna izreka kaže “Auto ist der Deutschen liebstes Kind” – Auto je najdraže dijete Nijemaca. Ovaj posebni odnos prema automobilu dio je njemačkog identiteta s obzirom na to da je prvo motorno vozilo osmišljeno upravo u toj zemlji. Bila je to 1886. godina, a čovjek koji je konstruisao i osmislio prvi automobil bio je Karl Benz u Mannheimu.

Rentgenske ili X-zrake dobile su naziv po Wilhelmu Conradu Röntgenu, njemačkom fizičaru koji je 1895. godine proučio i opisao širenje zračenja u električnom i magnetskom polju, njihovo djelovanje na fotografsku ploču i druge pojave. Prvo ih je nazvao X-zrake zbog njihove nepoznate prirode. Ovo epohalno otkriće dovelo je do napretka u medicini i razvoja nove naučne grane – radiologije.

Ovo je samo dio naučnih otkrića, zanimljivih pojava i svjetski poznatih umova koji dolaze iz Njemačke. U narednom periodu nastavit ćemo pisati o ovim temama. Pratite nas!