Samira Poričanin-Petrešin: Šta je vama prva asocijacija na Njemačku?

Kao osoba koja već godinama živi na relaciji Bosna i Hercegovina – Njemačka, blogerica i PR Samira Poričanin-Petrešin vodi nas kroz ulice njemačkih gradova i otvoreno govori o utiscima koje je imala prije nego što je ta zemlja postala njen drugi dom.

“Prije nego što je ova raznolika i prekrasna zemlja postala moj drugi dom, priznajem, za mene je bila zemlja mogućnosti, ali i hladnih ljudi koji iz radnih odijela uskaču u pidžamu i samo rade.  Tako mi pričali.🙂 Da znate koliko sam se prevarila. Ah, te predrasude…. Već nakon nekoliko mjeseci shvatila sam da je Njemačka možda hladna samo za one ljude koji dođu da u njoj zarade veliki novac, za one koji pored svega što im se nudi svaki dan čeznu za nečim što ima samo u njihovoj zemlji, koji ne daju priliku novom komšiluku jer ništa misle oni ne može zamijeniti kafu sa starim, za ljude koji odlučni da smo rade i uštede novac propuste priliku uživati i upoznavati ovu državu fascinantnu po mnogo čemu. Kad joj date priliku da vas osvoji na svakom koraku ćete pronaći nešto što će vašu novu kuću činiti toplim domom, a o kojoj ćete prijateljima pričati kao očarani turista, a ne gastarbajter”, kaže Samira u svom postu nazvanom “Moji njemački dani”.

Dodaje da je Njemačka za nju postala “neiscrpan izvor istraživanja, dahoduzmljivih prirodnih ljepota, fascinantne raznolikosti”.

“Perfekcionisti, praktični, disciplinovani i sa nevjerovatnim radnim navikama nekome su možda prestrogi, a meni baš takvi primjer. Njemačka će vam ponudi sigurnost, ali i probuditi sva osjetila ako znate uživati u njoj. Ovdje ja danas imam omiljeni grad, jezero, kafeteriju, pekaru, ljude koji su vjerujte mi na riječ sve osim hladni, kasirku koja će na lijep način ispraviti neku riječ na mom još uvijek (nemojte nikome reći) nevještom njemačkom jeziku. Imam ja i komšiju koji pusti muziku nedjeljom u 7 ujutro, dostavljača koji me malkice nervira, radnicu pošte zbog koje meditiram svaki put kad krenem po neki paket, ali i to je život, to su ljudi, sa svim dobrim i lošim stranama, zar ne?”, ističe na kraju.