Tech zanimljivosti: SMS – njemački izum star skoro tri decenije

https://www.youtube.com/shorts/VVPBS7CwXA8

Prije WhatsAppa, Vibera i sličnih aplikacija koje su nam danas dio svakodnevnice za slanje pisanih poruka mobitelom, korištene su SMS poruke.

Jeste li znali da je SMS njemački izum? Prvi je poslan 1992. godine i u njemu je pisalo “Merry Christmas”, odnosno “Sretan Božić”. Zbog ograničenog prostora za SMS poruke od 160 znakova (a ako koristite slova s kvačicama, onda je ta granica još niža) počeli su se koristiti smajliji.

Ekipa portala Bajtbox.ba nam je u okviru tech zanimljivosti donijela zanimljivu priču kako je kombinacijom dva smajlija moguće dobiti prilično različit treći. Potrebna vam je Google tastatura ili Gboard. Ako zaredom dodirnete dva smajlića, u traci će se pojaviti poprilično čudan treći. Isprobajte i vi sve kombinacije sa svojim prijateljima.

IchBiH.ba je projekat Goethe-Instituta u BiH koji ima za cilj promociju njemačke kulture i jezika. IchBiH zabavnim i edukativnim pristupom omogućava upoznavanje sa ličnostima, mjestima, jezikom, sportom te važnim činjenicama iz jedne od najvažnijih svjetskih kulturnih baština.