Tri od četiri osobe u Njemačkoj voze bicikl, a mi vam predstavljamo najmagičnije rute

Biciklizam je izuzetno popularan u Njemačkoj. Više od 75% Nijemaca posjeduje bicikl, a gotovo svi znaju kako pravilno voziti, često učeći to još u ranom djetinjstvu.

Za razliku od nekih zemalja gdje je biciklizam više sport, biciklisti su dobro uspostavljen i regularan dio njemačkog saobraćaja. Zemlja na mnogim mjestima ima biciklističke staze i mnogi Nijemci koriste bicikl kao dio svakodnevnog putovanja na posao ili u školu.

U Njemačkoj postoji oko 40.000 kilometara biciklističkih staza, kao i 200-tinjak Fernradwege staza (dugih biciklističkih staza). Takve staze su duge najmanje 150 km duge i dva metra široke na svim mjestima, dobro su označene, bez prevelike koncentracije vozila i imaju mogućnost za pronalazak hostela ili mjesta za kampovanje.

U Njemačkoj također postoji više od 250 označenih biciklističkih ruta. Prostiru se cijelom zemljom, od UNESCO-ve svjetske baštine do valjanih vinograda.

Predstavljamo četiri magične biciklističke rute u Njemačkoj:

1. Berliner Mauerweg – Berlinski zid je dijelio njemačku prijestonicu gotovo tri decenije. Iako njegovih nekoliko preostalih dionica služe kao historijski spomenici, cijela ruta od 160 kilometara pretvorena je u pješačku i biciklističku stazu. Berliner Mauerweg ili staza Berlinskog zida uspješno spaja prirodu, kulturu i historiju.

2. Dunavska biciklistička staza – Njemački dio Dunavske biciklističke staze počinje u Donaueschingenu, u južnoj pokrajini Baden-Württemberg i prati ovu poznatu rijeku sve do Passaua u Donjoj Bavarskoj. Biciklisti na ovoj ruti, dugoj 612km, imaju priliku razgledati prirodna jezera i močvarna područja Donaurieda, probati lokalne kulinarske specijalitete – Weissbier i Weisswurst, kao i Maultaschen (švapski rezanci punjeni dimljenim mesom, špinatom i lukom) te posjetiti historijske gradove poput Ingolstadta i Regensburga koji je pod zaštitom UNESCO-a.

3. Elberadweg – Rijeka Elba (Laba) teče kroz Njemačku prema sjeveru prije nego što se ulije u Sjeverno more. Ova ruta duga je čak 1,270 km, a ukoliko se odlučite za nju, pedalat ćete kroz Dresden, Hamburg, Magdeburg i Lutherstadt Wittenberg. Samo neki od obilježja i krajolika koje možete vidjeti na ovoj ruti su vrhovi planinskog Nacionalnog parka Saska, raskošni pejzaži poplavnog područja Labe UNESCO-ovog rezervata biosfere i slikovite blatnjave rijeke Wadden koja je od 2009. godine pod zaštitom UNESCO -a.

4. Mecklenburger Seen-Radweg – Ovu rutu, kao što i samo ime govori, karakteriše veliki broj jezera. Duga je oko 450 km, a pedalati možete kroz Park prirode Elbtal, zatim u Nacionalni park Müritz, koji i sam sadrži više od stotinu jezera, uključujući istoimeno jezero – najveće na tom području. Ruta također vodi kroz ogromnu i impresivnu lagunu Szczecin prije nego što završi na prelijepom otoku Usedom.